onsdag den 31. oktober 2012

Indlandsnyheder

Gravid-belønning efter meget farlig stik-i-fingeren-blodprøve hos lægen.
Vi afbryder lige New York-guideføljetonen med en opdatering fra indlandet.

Her er man stadig gravid og stadig hårdtarbejdende, dog med stærk nedadgåning på det sidstnævnte. Mit store, store arbejdsprojekt er nemlig færdigt (for mit vedkommende) nu, så jeg går tilbage til at arbejde 15 timer om ugen, aaahh! Dejligt. Det der fuldtidsstresshalløj, det vil jeg lade nogle andre om nu. Indtil øhm... indtil baby i hvert fald kan gå!

På gravidfronten går det udmærket. Min mave er blevet stor og tung, så lænden er ikke, hvad den har været. Faktisk er den ret øm og gider slet ikke bære baby særlig lang tid ad gangen. Det kræver masser af hvile, og man skal sidde ned hele tiden. Bortset fra, at så får man uro i kroppen eller maven presser på lungerne eller noget andet festligt. Så må man lige op og gå lidt igen. Og sådan kan man nemt blive ved hele dagen indtil man lige får sat nogle puder på en god måde og bliver distraheret af noget underholdende. Så kan man faktisk godt kortvarigt glemme, at man har en baby i maven. Men så sparker hun eller får hikke, og det er faktisk også ret hyggeligt.

Jeg har været dygtig og kun kommet to uger for sent til mit uge 24-lægebesøg (NY-rejse og jetlag kom i vejen), men det blev jeg bestemt ikke belønnet for. Lægen konstaterede nemlig, at jeg har endnu mere jernmangel end jeg troede. Så er der ikke noget at sige til alt den svimmelhed. Så nu tager jeg rekordmange piller hver dag - ni! Jeg tror dog jeg snart vil finde mig noget nyt jerntilskud med liiiidt mere jern pr. pille.

På den positive side er det stadig ret fint at være gravid. Baby sparker og hopper og bokser og danser, så man virkelig kan fornemme, at det er Jespers gener, der får plads. Jeg er lige gået ind i tredje trimester, hvilket vil sige, at der kun er tre måneder tilbage. Det er nervepirrende spændende, og jeg glæder mig helt vildt meget. Det er egentlig ret trygt bare at gå rundt og være gravid og hygge med det, når man tænker på, at næste skridt er en rigtig levende baby, der skal passes og plejes døgnet rundt. Hvor vildt!

Nå, det blev langt. Nu må jeg hellere få mine obligatoriske ni-ti timers søvn :)

søndag den 28. oktober 2012

NYC-anbefaling #2: Læs om biologi og se dinoer

Både Jesper og jeg har en barnlig dinosaur-begejstring, a la Steen fra Steen og Stoffer. Da man jo ikke kan se ægte dinosaur-skeletter i Danmark, så vi det derfor i London og nu også i New York. Det kan man nemlig se på American Museum of Natural History, som ligger meget belejligt og nydeligt på vestsiden af Central Park. (Som der selvfølgelig også kommer en anbefaling om - fantastisk sted!)

Museet er kæmpestort, og hvis man nu for eksempel er gravid og forkølet, kan man altså ikke overkomme at se det hele. Jeg forestiller mig, at det samme vil gælde for børnefamilier og andre der ikke er super-museumsgængere, som for eksempel Jesper.


Museet er meget stort og flot og havde i anledningen af en myre-udstillingen en kæmpe myre hængt op på facaden. 


Her ses en del af udstillingen om afrikanske dyr. Det minder lidt om Zoologisk Museum i København.


Flotte store elefanter! 


Museet har også en rigtig spændende udstilling om menneskets udvikling. Og også en om sten, som var knap så spændende, selvom det var fascinerende at se nogle sjældne ædelstene for en pige som mig, der elsker alt der glimter...


Men selvfølgelig var det udstillingen om forhistoriske dyr, vi kom for. Her ses en sød dino og Jesper i baggrunden.


Der var også en virkelig sej haj. 


Og sådan en flyveøgle.


Og en obligatorisk lang hals.


Og virkelig mange knogler.


Når man var en træt og forkølet gravid, kunne man tage et hvil på en bænk og kigge ud over parken.


Det var ret flot.

Udover alle udstillingerne var der også flere butikker på museet, hvor af en dem bredte sig ud over tre etager. Her kunne man få alt fra studievenlige biologi-hjælpeark til New York-souvenirs til børnelæringsbøger osv.

Det koster 19 $ (lidt mindre for studerende) at komme ind og se de faste udstillinger ifølge museet selv, men rygterne siger, at man i princippet selv må bestemme prisen - de skal give en en billet lige meget hvor lidt man vælger at betale. Dette fik vi dog først at vide senere (både af Jespers venner fra New York og senere fra Politikens hjemmeside), så vi har ikke afprøvet om det kan lade sig gøre i praksis. Men man kan jo prøve!

tirsdag den 23. oktober 2012

NYC-anbefaling #1: Tag på madtur

Lige før vi tog af sted til New York, fyldte min kæreste 30 år. En af de ting jeg gav ham var en madtur i på Manhattan, som jeg i al hemmelighed havde reserveret på nettet - mere info i bunden af artiklen.

Temaet for denne tur var øl, ost, chokolade og Upper West Side. Vi mødtes med en guide og to andre par halv tre om eftermiddagen, og så fulgte guiden os rundt på Upper West Side, hvor han fortalte om området og viste os en masse lækre delikatessebutikker. I hver butik smagte vi på en kage, og jeg kan godt afsløre, at de havde været grundige, da de udvalgte de bedste steder i området - uhmmm...

Turens næstsidste stop var et besøg i delikatessesupermarkedet Zabar's, som medvirker i utallige film og tv-serier, herunder Sex and the City og Gossip Girl. Her købte guiden et udvalg oste til os, som vi (ja, altså undtagen mig) nød på en bar, hvor de også serverede smagsprøver på en masse forskellige øl for os.

Jeg var en meget sød og eksemplarisk opofrende kæreste - jeg kan nemlig ikke lide ost. Og øl må jeg jo sjovt nok ikke drikke. Men jeg siger jer: Første del af turen var stadig det hele værd!

Bomboloni - italiensk minidonut, denne med nøddefyld (bacio)

Nybagt cookie

Verdens bedste creme puff! Det sagde guiden selv, og jeg er tæt på at erklære mig enig. Den smagte overdrevet fantastisk.

Zabar's - jødisk delikatessesupermarked
Turen kan bestilles her. Samme side tilbyder også mange andre oplevelsesgaver, og ikke kun i New York. Prisen vil jeg af hensyn til, at det var en gave, ikke nævne her (man kan bare klikke på linket - men du må ikke, Jesper!), men det var selvfølgelig ikke enormt billigt, og ja, det ville være billigere selv at gå turen og købe det hele. Men guiden vidste en masse om området og stoppede tit op for at fortælle os historier om bygninger og New Yorks historie. Derudover var stederne virkelig godt valgt. I en chokoladebutik gav guiden os også et lille foredrag om chokolades tilblivelse, hvor vi kunne dufte til ingredienser osv. Så det var altså virkelig pengene værd :)

torsdag den 18. oktober 2012

Shopping i New York

Før vi tog af sted, blev vi rådet til ikke at fylde taskerne helt op, så der var plads til at tage en masse med hjem. Det kom jeg så til alligevel, men da vi skulle hjem, opdagede jeg heldigvis, at min lånte kuffert har en ekstra lynlås, som gør den større - win! Her er et lille udvalg af, hvad vi købte (mest mig)


Her ses et strålende eksempel på, hvorfor jeg ikke er modeblogger. Men jeg købte den gule jakke og de sorte snydejeans (gravid-elastikbukser) i en stor og rodet H&M. Jakken er ikke fra gravid-linjen, men den har et snit, der sagtens kan bære en mave, yay.


Her sidder jeg og spiller hipsterhip i hipstertown Williamsburg iført mit nye pandebånd (H&M), snydebukserne og en lidt dyr, men totalt lækker American Apparel-trøje.


Det er flot placeret, Blogger. Alle kan da se, at billedet skal vende lodret. Nå. Her ses blå top og statement-halskæde fra Urban Outfitters, hårkur fra Burt's Bees, mints fra Whole Foods, skriv alting ned-gravidbog, Victoria's Secret (gratis når man købte over et eller andet beløb) og en NY-æble-julekugle, som Jesper købte til mig på et stort, flot bibliotek.


Baby skulle selvfølgelig også have gaver fra New York, så hun fik en cardigan (som ligner en af mine, er det lige gået op for mig), bogstav/dyrekort og en økologisk flodhestebamse.

Jeg synes faktisk jeg holdt mig nogenlunde i skindet i forhold til hvordan jeg nogle gange har shoppet i USA. Men det hjælper på det, at man jo egentlig burde spare op til babyting. Det er jeg til gengæld dårlig til at shoppe - jeg aner jo ikke, hvad børn bruger og alle jeg spørger siger noget forskelligt. Men det bedste råd jeg vist nok har fået indtil videre var at lade være med at købe særlig meget og heller ikke noget, der er for dyrt. Det lyder ret fornuftigt, når vi nu ikke har mødt baby endnu. Hvem ved om hun kommer ud og bare kun går i sort og afskyer alle mine farverige idéer?

tirsdag den 16. oktober 2012

Hjemme igen

Park Slope, Brooklyn

Nåmen, hvis du synes min blog har været en anelse kedelig her på det sidste, og jeg har været skrupdårlig til at kommentere på andres blogs... så har du har ret.

Jeg har nemlig slet ikke været hjemme; jeg har været i New York. På babymoon, som det åbenbart hedder - sidste kæresteferie inden babytid.

Det har været en rigtig spændende tur, hvis eneste mørkpunkt (hvad er det modsatte af lyspunkt?) var, at jeg tog lidt stramt imod de skiftende temperaturer (vi havde både 25 grader og 1 grad på en uges tid) og blev godt og grundigt forkølet de sidste par dage.

Ikke desto mindre har jeg fotograferet som en gal og samlet tips sammen til en stor New York-guide til bloggen. Så følg med det næste stykke tid, hvis du vil vide lidt mere om New York. Og hvis du vil vide noget specifikt om New York, kan du jo prøve at spørge i kommentarfeltet, så vil jeg gøre mit bedste for at svare på det.

En lille intro: Vi var ti dage af sted, boede i en AirBnB-lejlighed (altså privat leje) i Park Slope, Brooklyn og der var især fokus på gravidvenlige ting, hvor man fx ikke går meget lange ture (som vi så kom til at gøre alligevel, for det er jo New York) og sidder ned tit, men vi var da også til en enkelt koncert. Ellers har vi været på bådtur, på museer, ved (lukket) forlystelsespark, på mexicansk restaurant nævnt i Michelinguiden, på mad-orienteret rundvisning (chokolade, ost og øl), i hippe (og danskerfyldte) Williamsburg, shoppet i SoHo, været turistagtige i Midtown, set virkelig meget Halloweenpynt, tilbragt virkelig meget tid i subway'en, spist masser af typisk amerikansk mad, gået flotte solskinsture i Central Park, gået på den fine Highline og meget mere...

Lige nu har jeg dog lidt travlt med at forsøge at blive rask på gravidvenlige måder (farvel echinacea, store mængder af ingefær, næsespray og rødvin...) - så jeg kan være frisk til at være oplærer i et it-system for et arkitektfirma i morgen og flere uger fremover. Det har mit arbejde nemlig lånt mig ud til, så nu må vi se, hvor god jeg egentlig er til at redigere hjemmesider og være pædagogisk samtidig.

torsdag den 11. oktober 2012

Mærkelig vane

Lang tid før jeg var på Instagram havde jeg en lidt sjov vane med at fotografere måltider. Jeg tror det startede, da jeg boede alene, fordi det var kedeligt at lave mad til sig selv kun, og så hjalp det lidt, hvis jeg lavede noget lækkert og tog et billede af det. Og så fortsatte det. Her er en lille serie, der samtidig er lidt historisk.


Da jeg boede alene. Jeg spiser tit det samme type mad, når jeg spiser alene. Noget italiensk, for det meste. En af de bedste versioner er denne: fyldt pasta (garanteret spinat og ricotta - fra Irma), hjemmelavet tomat-basilikum-rødvinssovs, et glas rødvin (dét savner jeg!) og chokolade og/eller/med lakrids. Det var egentlig ret hyggeligt.


Da vi lige var flyttet ind i lejligheden sammen i december. Eftermiddagshygge med honninghjerter, kaffe og kalenderlys. Jeg glæder mig faktisk allerede til jul igen! Denne gang bliver det nemlig uden opgaveskrivning, men i stedet med masser af barsel - jubiii!


Nok et af de første fælles hjemmelavede måltider i den nye lejlighed: Kartoffelsuppe med persille og bacon.


Jesper var taget hjem til jul, men jeg var stadig hjemme i lejligheden og så Nissebanden, mens jeg spiste pasta, og jeg kan huske, at jeg savnede ham helt vildt meget, fordi vi havde fået til vane at se Nissebanden hver aften sammen, og nu var han bare taget hjem til sine forældre, og jeg sad og skrev opgave i ensomhed.

Mærkeligt at man pludselig får et helt andet forhold til at være alene, så snart man bor sammen med nogen. Det er vist godt at lære at nyde det, ligesom jeg gjorde på det første billede.

tirsdag den 9. oktober 2012

Sportskageinspireret lagkage med ribs og æblemos


Se hvad jeg fandt! Et billede fra den første moderniserede sportskage, jeg lavede. Jeg har ikke opskriften på denne her, men jeg er ret sikker på, at det er næsten den samme som i forrige indlæg, men med ribs og æblemos i stedet for jordbærcreme. Og så er der hakket mørk chokolade i pynten også.

Jeg kan huske, at kagen blev lavet ud fra Stop spild af mad-konceptet, da det var kort tid efter min fødselsdag, og jeg havde masser af lagkagebunde, piskefløde, chokolade, nødder og bær tilbage fra åh nej der er ikke nok kage til alle-indkøbene op til fødselsdagen. Det blev til denne laglage, som jeg så inviterede Jesper og min far og hans kone over til.


søndag den 7. oktober 2012

Sportskageinspireret fødselsdagslagkage


Ovenstående lagkage er mit andet forsøg på at modernisere sportskagen fra La Glace, som jo som bekendt er ret tung. Derfor har jeg prøvet at tilsætte lidt syre. Første gang med ribs og æblemos, denne gang med jordbærcreme. Den var en ret stor succes :) Ingen nævnte de manglende vandbakkelser...

Ingredienser:

  • 3 lagkagebunde (1 pakke)
  • ½ l piskefløde
  • 2 dl sukker
  • 3 tsk flormelis
  • 500 g jordbær
  • ½ dl appelsinjuice
  • lidt citronsaft til bundene
  • 200 g hasselnødder
Hak nødderne - hverken for fint eller groft, men sådan midt i mellem. Hæld sukkeret på en pande og skru op for varmen. Imens sukkeret langsomt smelter, rører du i et det med en palet, så det ikke brænder fast. Når det er blevet til flydende karamel, hælder du nødderne i og rører godt rundt. Derefter hældes massen ud på bagepapir og stilles køligt.


Jeg satte bagepapiret fast på en spækbrædt med to klemmer, så det ikke ruller sig sammen, før massen er hældt på.


Når det er kølet af, tager du din bedste og største kniv og går i gang med at hakke det i småstykker. Stykkerne må ikke være for store, for så bliver de for hårde at bide i. Men lidt knas må der gerne være. Fløden piskes til flødeskum og nougaten vendes forsigtigt i. Gem evt. lidt nougat til pynt.

Så kan du begynde på jordbærcremen. Du blender dine jordbær med appelsinjuicen og flormelis - enten i en blender eller med en stavblender. Du kan smage det til med lidt mere flormelis, men husk, at det skal tilføje syre og friskhed til lagkagen, så det må ikke være for sødt.

På den første bund hælder du lidt citronsaft ud, så det ikke bliver tørt, og derefter et lag nougatcreme. Næste lag får jordbærcreme, så det behøver ikke citronsaft. Hvis der er jorbærcreme til overs, kan du gemme det til at hælde over kagen til sidst.

Gem den mest jævne lagkagebund til toppen, og smør så resten af nougatcremen ud over kagen. Det er svært at gøre meget pænt, da cremen jo er ret ujævn pga. nougatstykkerne. Jeg overvejede faktisk, at man næste gang kunne lave en seperat nougatcreme til pynten, hvor nougaten er hakket mere fint. Til sidst kan du pynte med hakket nougat, som ses på det første billede.

That's it. Meld gerne tilbage, hvis du prøver den :)

torsdag den 4. oktober 2012

Hver dag


Jeg skal heller ikke altid brokke mig over at bo på femte... :)

I går fyldte Jesper 30, så vi har fejret på livet løs. I får snart en opskrift på den lagkage, dem der kigger på Instagram har set billeder af. Den var ret god! Helt klart halsbranden værd... åh, graviditet! :)

Nu skal jeg lige slappe heeelt af oven på nogle lidt udmattende (men gode!) dage.

onsdag den 3. oktober 2012

Nørrebros bedste kebabsted

Hjemmebagt pita med shawarma og pommes fritter
Nu hvor vi er flyttet til Nørrebro, tænkte jeg, at det ville være passende med et shawarmatip. Vi bor nemlig ret tæt på en af de bedste kebabsteder, jeg kender. Jeg vil faktisk gå så vidt som at sige det bedste i København, efter min smag. Der er tale om Dürüm Bar på Nørrebrogade 195. Det er på venstre side, når man kommer fra Nørreport, lige efter Stefanskirken. De har for det meste planter hængende udenfor, så man kan nemt kende stedet.

Dürüm Bar bager selv deres brød, hvilket helt klart var grunden til, at jeg første gang bed (pun intended) mærke i dem. Det betyder, udover luksusfornemmelsen, at man kan blive lidt mere mæt af deres pita end man kan af normale pitabrød. Se selv på billedet herover. I sit pita kan man få shawarma, falafel og hvad man ellers plejer - men også pommes fritter! Dette har jeg tidligere kun fået i Berlin, men det er virkelig et hit, hvis man ikke er bange for nye kombinationer. Prøv det!

De har selvfølgelig også ruller, hvis man er meget sulten. Og så har de gode pommes fritter, hvis man er endnu mere sulten. Jeg ved ikke helt hvor tydeligt billedet viser det, men kartoflerne er skåret i lidt bredere stykker, så det ser lidt mere autentisk ud. Majonæsen til var selvfølgelig gratis.

En anden fordel er, at stedet er indrettet, så man gider sidde der. Udover den obligatoriske plakat med arbejdere på en af New Yorks skyskrabere, har de også gidet tænde stearinlys på bordene, sætte blomster i vaser og pynte op med råvarer rundt omkring i lokalet.

Hvis man ikke lige gider mere kebab, har de også en lille bar med salater og andre eksotiske retter.

For mere info, har Dürüm Bar selvfølgelig en hjemmeside.

Ps. Dette indlæg er ikke sponsoreret, men tænk lige hvis det var! Evig shawarma til mine gravidcravings... ok, måske er det meget godt, at det ikke er.

mandag den 1. oktober 2012

Selverkendelse


Vi roder. Vi har bunker af ting på spisebordet (rykkes lidt til siden ved måltider), på sofaen, på sofabordet, på gulvet, på skrivebordet... Vi bliver ved med at tale om at NU skal vi snart til at få os nogle bedre vaner, men lige lidt hjælper det: bunkerne bliver ved med at opstå. Derfor gik vi til sidst i gang med at analysere bunkerne for at forstå hvorfor de er der.

Første aha-oplevelse: Halvdelen bestod af ting, der havde en plads. Så her krævede det altså bare, at vi fik lagt dem på den plads.

Anden aha-oplevelse: Den anden halvdel bestod af ting, der ikke havde en plads. Der skulle altså opfindes en plads hver gang noget af det skulle ryddes op.

Det virkede lidt problematisk, for hvem har en fast plads til biblioteksbøger, lånte bøger, elektronikhalløj man tit bruger, babytøj før babyen overhovedet er kommet ud og har et værelse (eller hjørne)? Jaja, jeg ved det godt. Det har alle de kloge ordensmennesker.

Men nu har vi også! Min far spurgte nemlig tilfældigt om vi ville have min gamle børnetøjsreol til babyens ting.  Og nu er den endelig kommet på plads. Vi bruger den bare ikke kun til babyting, for det tror jeg vi køber en kommode til, så den også kan være pusleplads. Og det er jo først om laaaang tid. (Jo, det er. Sssh.)

I mellemtiden er børnereolen blevet til vores rydde op-reol. På hylderne blev der plads til alle de ting, der ikke havde en plads, i skufferne blev der plads til kontorting og i skabet kunne der nemt stå en printer og andre større elektronikdimser.

Hurra for genbrug!